Kuruluş
Yeşilhisar Meslek Yüksekokulu 18.05.2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Kayseri Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Yeşilhisar Meslek Yüksekokulu bünyesinde Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünün alt programı olarak açılan Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Programı 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Teknikeri
Program Profili
Tavukçuluk sektörü; geçmişten günümüze kadar sürekli gelişen ve yüz binlerce insanın istihdam edildiği bir alan olup, bu alanda da yetişmiş insan gücüne her zaman ihtiyaç vardır. Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Programı; yumurta tavukçuluğu ve et tavukçuluğu (broyler) başta olmak üzere; devekuşu, hindi, kaz, ördek ve bıldırcın yetiştiriciliği alanlarında nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla faaliyet göstermektedir.
Eğitim süresi 2 yıl olan programda, Kanatlı Fizyolojisi, Kanatlı Anatomisi, Biyokimya, Genel Mikrobiyoloji gibi temel tıp bilimlerine ait derslerin yanı sıra, genel kültür dersleri de yer almaktadır. Mesleki dersler olarak; Kanatlı Hayvan Hastalıkları, Kuluçka Bilimi ve Teknolojisi, Rasyon Hazırlama Tekniği, Tavuk Bakımı ve Beslemesi, Kanatlı Beslenme Hastalıkları, Kanatlı Ürünleri Üretim ve Muhafazası, Kaz ve Ördek Yetiştiriciliği, Hindi Yetiştiriciliği, Bıldırcın ve Keklik Yetiştiriciliği ile çeşitli Kanatlı Süs Kuşlarının beslenmesi ve yetiştirilmesi ile ilgili dersler verilmektedir. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim, sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir. Dönem içindeki uygulamalar Yüksekokulumuz bünyesindeki laboratuarlar ve özel işletmelerde yapılmaktadır. Özel işletmelere teknik geziler düzenlenerek öğrencilerin bilgi ve deneyim kazanmaları sağlanmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezunlar; Tarım ve Orman Bakanlığında, Belediyelerde, Hayvanat Bahçelerinde Kanatlı Hayvanların Olduğu Bölümlerde, Kanatlı Ürünleri Satış ve Pazarlamasında, Tavukçuluk İşletmelerinde, Laboratuarlarda, Kesimhanelerde istihdam edilebilirler. Ayrıca bu programdan mezun olanlar kendi işletmelerini de kurabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Programımızdan mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. ÖSYM’ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, Üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin Zootekni Bölümüne geçiş yapabilirler.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2020 Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi
Dosyayı indirmek için tıklayınız.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Program Koordinatörü: Öğr. Gör. R. Soner CENGİZ
Kayseri Üniversitesi Yeşilhisar MYO Yeşilhisar/KAYSERİ
Mail: sonercengiz@kayseri.edu.tr