PEA1. Mezunlarımız kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda (klinik, hayvancılık işletmeleri, laboratuvar, gıda işletmeleri ve veteriner ilaç sektörü) veteriner sağlık ve laboratuvar teknikeri olarak görev alır.
PEA2. Bu programdan mezun olan öğrenciler, alanında kendi işini kurar.
PEA3. Mezun olan öğrenciler, dikey geçiş sınavı (DGS) sınavı ile DGS Kılavuzu’ndan belirtilen lisans programlarına devam ederek kariyerini ilerletir.
Kazanılan Derece
Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri /Önlisans
Program Profili
Eğitim süresi 2 yıl olan Laborant ve Veteriner Sağlık Programında, Fizyoloji, Anatomi, Mikrobiyoloji, Biyokimya ve İmmunoloji gibi temel bilimlere ait derslerin yanı sıra, genel kültür dersleri de yer almaktadır. Mesleki dersler olarak Salgın Hastalıklar ve Zoonozlar, Sürü Sağlığı ve Yönetimi, Laboratuvar Hayvanları Yetiştiriciliği, Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Doğum Bilgisi ve Suni Tohumlama, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, İç Hastalıkları, Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme dersleri yer almaktadır. Öğretim planında yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim, sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir. Dönem içindeki uygulamalar program başkanlığının onayladığı büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmelerinde yapılmaktadır.. Öğrenciler 1. ve 2. dönemde temel İngilizce dersi almaktadırlar. Öğrenciler, 4. Dönemde Veteriner Hizmetleri Mevzuatı ve Etik dersi almakta ve deontolojik kurallara sıkı sıkıya bağlı, hasta haklarına saygılı her an her şartta verilen görevi yerine getirebilecek ruhsal ve fiziksel yeterliliğe sahip bireyler olarak yetiştirilmektedirler.
Mezunların İstihdam Profilleri
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar tekniker unvanını kazanarak Tarım ve Ormancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında yardımcı teknik personel olarak çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde yardımcı eleman olarak kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2020 Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır. TYYÇ- Program Yeterlilikleri İlişkisi Dosyayı indirmek için tıklayınız.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)